YEŞİL ÖRTÜ KORUNMALIDIR
“Dünyanın başına büyük dert olan ‘Karbon Emisyonu’ ve küresel ısınmaya karşıda en etkili çare hiç şüphesiz yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir. Bu soruna çare olan ağaç yetiştirme ve kitlesel odun hammaddesi üretimini amaçlayan ağaç tarımı yapmak, ekonomiye olduğu kadar, çevreye hizmet etmek ve sosyal sorumluluğa duyarlı olmaktır.”
Ali Nihat Gökyiğit
ENAT, “Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde ülkemizde endüstriyel ağaçlandırmalar yapmak üzere kurulmuş ilk şirkettir. Ali Nihat GÖKYİĞİT’in önderliğinde, 26 kurucu ortak tarafından 2005 tarihinde kurulan şirketin açık adı, Endüstriyel Ağaç Tarımı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’dir.
Projenin amacı doğal ormanlarımızın, üzerindeki üretim baskısının azaltılmasıyla daha iyi korunması, artan hammadde ihtiyacını karşılayarak dış pazarlara bağımlılığın azaltılması, erozyonun önlenmesi, karbon emisyonunun azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturulması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması şeklinde özetlenebilir.
HER ZAMAN YENİDEN AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI
Bu projeyle birlikte; Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde özel mülkiyetteki 3. ve 4. sınıf tarım alanları ile ağaçlandırılması gereken bozuk orman ve hazine arazilerinden temin edilecek sahalarda, her yıl asgari 300 hektar alanda endüstriyel ağaçlandırma yapmak, lif yonga, kâğıt ve ambalaj sanayinin ihtiyacı olan ince çaplı odun üretmek, fidan dikim tarihinden itibaren asgari, 18-20 yıl sonra, son hâsıla kesimi yapıp, boşalan sahayı yeniden ağaçlandırmak hedeflenmektedir.
BAKANLIK, ÜNİVERSİTE, TEMA ve ENSTİTÜ BİRLİKTELİĞİ
Ülkemizin nüfus artış hızına paralel olarak odun hammaddesi ihtiyacı da hızla artmaktadır. Sanayinin odun talebinin %93’ü doğal ormanlarımızdan sağlanarak veya yurt dışı kaynaklarından satın alınarak karşılanmaktadır. Doğal ormanlarımızı daha iyi koruyabilmek, dış pazarlara bağımlılığımızı azaltmak, kırsal kalkınmaya katkı sağlayıp istihdam yaratmak, orta ve uzun dönemde karlı yatırımlar yapabilmek gibi duyarlılık girişimini hedefleyen fikirlerle; Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı iş birliği, İstanbul ve Düzce Orman Fakültesi’nin katkıları, Hızlı Gelişen Orman Ağaçları ve Kavakçılık Araştırma Enstitüsü’nün teknik yardımı ile Türkiye’de “Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi” hazırlanıp ENAT’ın kurulmasıyla uygulamaya konulmuştur.