Macahel, diğer adıyla da Camili Havzası, Artvin İlinin Gürcistan sınırında, içinde altı köy bulunan, 28.000 hektar genişliğinde bir vadidir. 1995 yılında bölgenin doğal varlığı ve zenginliği açısından Türkiye’de korunması gereken dört önemli bölgeden biri olduğunu öğrenen TEMA Vakfının kurucusu A. Nihat Gökyiğit, yörenin incelenmesi için TEMA Vakfı’nı Macahel’e yönlendirmiştir. Doç. Dr. Yücel Çağlar’ın öncülüğünde alanında uzman 24 kişilik bir grup ile Macahel’de 4 gün çalışmalar gerçekleştirmiştir.
SAF KAFKAS KRALİÇE ARISININ DOĞUŞU
Camili’nin muhteşem ölçüde zengin biyolojik çeşitliliğini, kültür zenginliğini korumak, göçü ve doğa tahribatı önlemek ve de orman işçiliğinin dışında gelir imkânlarının bulunması için bir kalkınma projesi geliştirilmesine karar verilmiştir.
1998 yılının Nisan ayında havzaya giden Ahmet İnci, Camili Havzası’nda 2400 koloninin varlığını tespit etmiştir. En önemli bulgu ise havzada gözlemlenen tüm kolonilerdeki işçi arıların, abdomen halka renklerinin siyah olması ve kolonilerde sarı abdomen halkalı işçi arı bulunmamasıdır. Havzanın melezleşmediğini gösteren bu bulgular, Türkiye’de nesli kalmadığı zannedilen Saf Kafkas Arısı’nın keşfini sağlamıştır. Bu durum TEMA Vakfı’na ve bilimsel çevrelere rapor edilerek, havzanın korunması, bölgede yaşayan insanlara ekonomik fayda sağlaması ve ülke arıcılığının geliştirilmesine de lokomotifi olacak olan Saf Kafkas Ana Arı üretiminin yapılmasını gündeme getirmiştir. Saklı Cennet olarak bilinen Maçahel bölgesi, el değmemiş doğa güzellikleri ile markamız olan SAKLI CENNET ismine ilham kaynağı olmuştur. Artvin Maçahel’de, Borçka’da, Kars Posof’da Kafkas ve Kafkas melezi kraliçe arı üretimi, bal, polen, propolis, arı sütü üretimi, Aydın’da Akdeniz kraliçe arı üretimi, bal ve arı ürünleri üretimi konularında faaliyet göstermektedir.